Practica hosting gratuït

De Cacauet Wiki
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquest exercici té com a objectiu introduir-se al servei FTP com usuari.

És possible que la reserva del domini i del hosting no es pugui fer a l'institut. Si des de la mateixa IP es fan moltes peticions d'alta en un servei que ha der "manual" (com el cas d'un domini gratuit), alguns servidors ho interpreten com un atac. Si es donés aquest cas feu la reserva del domini des de casa o amb les dades del telèfon mòbil.

Caldrà fer el següent:

 1. Per poder accedir còmodament al hosting que utilitzarem ABANS cal que reserveu un domini gratuït com per exemple a www.dot.tk o a www.freenom.com . Per suposat també podeu reservar un de pagament .com, .org, .cat o el què vulgueu.
  • NOTA: no podreu acabar-ho de configurar perquè necessiteu saber els servidors DNS del hosting. Cal que espereu al següent pas per acabar-ho, però la reserva del domini cal que la feu ara.
 2. Crear un compte a un servidor de hosting web gratuït que ens permeti fer operacions amb fitxers via FTP (qualsevol servidor que permeti pujar pàgines web ho ofereix, per exemple hostinger o 000webhost).
  • No feu aquest pas si no teniu ja reservat un domini (pas 1).
  • Important: apunteu-vos els noms dels DNS del vostre servei de hosting contractat, ens cal pel pas següent.
 3. Configureu el domini gratuït indicant-li els nameservers (servidors DNS) que hem obtingut del servei de hosting.
 4. Instal·lar un client FTP en Windows (SmartFTP al Xipiron) i en Linux (Filezilla al Dubidubi) que ens permeti treballar en entorn gràfic.
 5. Pugeu una pàgina web (HTML) senzilla on figuri el vostre nom/nick, alguna frase de salutació i una foto (la podeu fer amb el mateix processador de text o programa editor qualsevol).
 6. La comanda “ftp” es pot utilitzar des de Linux i des de Windows. Troba les comandes FTP següents (podeu fer “help” un cop entrat al FTP o bé “man ftp” en Linux):
  • Navegar per les carpetes i llistar els directoris.
  • Descarregar un arxiu.
  • Carregar un arxiu.
  • Canviar de directori local per carregar un arxiu d'una altra carpeta.
  • Carregar diversos arxius de cop (per exemple, un seguit de fotos a l'estil “*.jpg”).

Quan acabis penja al moodle el link del teu domini reservat amb la pàgina de presentació.