DHCP

De Cacauet Wiki
La revisió el 20:20, 26 set 2011 per Enric (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «EL DHCP és un '''sistema d'assignació dinàmica d'adreces IPs dins d'una LAN'''. Actualment l'incorporen tots els routers d'accés al ADSL domèstic i els servidors de …».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a la navegació Salta a la cerca

EL DHCP és un sistema d'assignació dinàmica d'adreces IPs dins d'una LAN. Actualment l'incorporen tots els routers d'accés al ADSL domèstic i els servidors de qualsevol entorn corporatiu per facilitar la configuració dels diferents ordinadors de la xarxa.

L'acrònim significa Dynamic Host Configuration Protocol. Podeu llegir l'article a la Wikipèdia. D'aquest cal que al menys recordeu la seqüència de missatges entre client i servidor.

Tots els missatges de client i servidor son tipus "broadcast", ja que, d'entrada, el client no sap quina és l'adreça del servidor. De la mateixa manera, el servidor no pot enviar res al client, ja que encara no té una IP assignada.

  • DHCP DISCOVER: client (0.0.0.0) -> broadcast (255.255.255.255)
  • DHCP OFFER: el server ofereix una IP aviam si li "agrada" al client (YIADDR = "Your IP Address").
    El servidor ara envia la seva adreça al camp SIADDR (Server IP Address).
  • DHCP REQUEST: el client pot demanar l'adreça que el servidor li ofereix. El missatge continua sent broadcast però al camp SIADDR ja s'especifica a quin servidor va destinat (per si hi ha més d'un).
  • DHCP ACK: el servidor reconeix l'adreça demanada formalment al client i l'apunta a la llista de concessions. A més li passa la resta de paràmetres necessaris (mask, gateway, DNS, etc.)


A partir d'aquest punt la IP del client queda adjudicada durant un temps concret (configurable).

Aquest esquema és interessant ja que per renovar una IP (sempre ténen un temps limitat) el client pot prendre la iniciativa i anar directe al pas del DHCP REQUEST.


A més hi ha:

  • DHCP INFORMATION: el client demana informació addicional al servidor (útil, per ex., per configurar proxys als navegadors).
  • DHCP RELEASE: no és imprescindible perquè el client es pot desendollar en qualsevol moment sense previ avís (i, per tant, sense enviar aquest paquet al servidor).