Monitor

De Cacauet Wiki
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els principals tipus de monitors que disposem actualment son els següents:

  • CRT (Cathodic Ray Tube)
  • TFT LCD (Thin Film Transistor - Liquid Cristal Display)
  • LED (Light Emitting Diode)


CRT (Cathodic Ray Tube)

Funcionament del CRT

Es basen en un raig d'electrons projectat cap a una pantalla de fòsfor. A través de bobines que creen un camp magnètic es controla el raig que fa un escombrat per la pantalla i que va il·luminant cadascun dels píxels.

Així es poden fer les imatges de manera analògica, donant a cada punt de pantalla una intensitat diferent.

A través d'una màscara es podrà canviar el color de cada punt il·luminat per poder fer la composició RGB de cada píxel. És a dir, que cada píxel està format de 3 punts que corresponen als 3 colors RGB (vermell, verd i blau) i que combinat son capaços de formar qualsevol color visible per l'ull humà. Per poder controlar cada color caldrà també tenir 3 canons d'electrons, un per cada canal de color que impactarà en el punt del fòsfor del color pertinent.

Problemes dels CRTs:

  • Pes i tamany.
  • Pampallugueig (el monitor realitza 25 imatges per segon en 2 quadres, el que resulta en 50 pampallugeijos per segon).
  • Radiacions perjudicials per l'ull humà.
  • Definició inferior als actuals TFTs.

TFT LCD

Thin Film Transistor - Liquid Cristal Display.

Els LCDs (Liquid Cristal Display) són els dispositius típics de les calculadores econòmiques. Es basen en una substància transparent (cristall líquid) que degudament polaritzada (aplicant-li una tensió) es torna opaca. Quan es torna opaca és quan veiem una taca fosca sobre la superfície il·luminada.

Lcd1.jpg


Per passar dels displays de les calculadores a imatges complertes en color ens cal una matriu adreçable punt per punt (i cada punt constarà dels 3 colors RGB habituals).

Tftlcd2.jpg

La matriu de punts té una il·luminació per darrere, i cada punt amb transistor pot deixar passar la llum o no (es torna opac si li apliquem tensió). Així podem controlar punt per punt la intensitat de llum que deixa passar. El transistor també funciona com a condensador, mantenint el seu valor durant el temps que sigui necessari. És a dir, que no cal un refresc com al CRT.

El principal avantatge sobre els CRT és que en els TFT no hi ha pampallugueig. No cal una senyal d'exploració per refrescar els pixels (tot i que sí cal una senyal de scan per anar assignant el valor de cada píxel un per un).

El principal desavantatge dels TFT LCDs és que li costa més aconseguir colors foscos (negres) ja que el cristall líquid no és mai totalment opac. Això es tradueix en un pitjor contrast que altres tecnologies com el LED.

Tftlcd1.jpg

Les pantalles TFT han tardat en ser competitives en comparació amb els CRTs perquè tenien el problema de que l'angle de visió era estret (només es veien bé des de davant). S'ha tardat algun temps en solucionar-se però un cop superat, el producte és molt superior al CRT i l'està desbancant completament del mercat.

LED (Light Emitting Diode)

Diodes LED

Els LEDs són diodes emissors de llum (dispositius fets amb semiconductors com Silici, Germani, Indi, Tal·li) que il·luminen cadascun dels punts de manera autònoma. Aquesta tecnologia és molt diferent que la dels TFT que necessiten retroil·luminació, i el transistor no il·lumina, sinó que deixa passar la llum que té a darrera. Els LCD son com petites bombetes però fetes amb un diode.

El principal avantatge és que permeten aconseguir negres més autèntics que les pantalles TFT, el que es tradueix amb millor contrast.

Displays 7-segment amb LEDs

Les primeres calculadores també podien estar fetes amb diplays "7 segment" de LEDs, però consumeixen més que els LCD. Per altra banda, es veuen més bé perquè cada segment està il·luminat per sí mateix.

Els LEDs s'utiltizen cada cop més en substitució de les bombetes (en matrius com als semàfors) ja que són més eficients, tot i que de moment tenen menys temps de vida.

Semàfor fet amb LEDs
Els LEDs substitueixen les bombetes en algunes aplicacions que no requereixin molta potència




Els avantatges de les pantalles LED son:

  • Millor nivell de negre (millor contrast).
  • Millor visualització obliqua que els TFTs.

Els inconvenients respecte els TFTs son:

  • Circuiteria més voluminosa.
  • Més cars.


Pantalles amb LEDs

Les primeres pantalles LED es van crear per dispositius molt grans, per exemple per espais públics. També han sortit models domèstics, però resulten encara més cars que els equivalents amb tecnologia TFT.

Led6.jpg