Equips multimèdia
També coneguts com a media centers. Estan pensats per reproduïr contingut audiovisual, sobretot en lloc on no es vol tenir un PC (com al menjador). De fet, venen a substituir els reproductors de DVD i vídeo.
Tipus d'equips multimèdia
Tipus d'equips multimèdia:
- HTPC (Home Theater PC): (estan en desús) PCs pensats per fer de media center amb un disc dur gran, comandament, descodificador de TV i un programa per facilitar l'accés als arxius. Avui en día ja no cal tenir un PC especial, un barebone qualsevol pot reproduïr material multimèdia.
- Barebone: en principi els barebones son per fer fer funcions com navegar o realitzar tasques ofimàtiques, però si el tenim al menjador podem aprofitar i utilitzar-ho per reproduïr el material. Si tenim un monitor sobre la taula podem utilitzar una targeta de vídeo amb 2 sortides (pot ser un problema d'instal·lar-la en un barebone) amb una sortida pel monitor i una altra pel la TV o projector. Igualment caldrà posar-li un comandament i un programa de media center.
- Disc dur multimèdia: encara més petit de tamany i més còmode, amb força capacitat d'emmagatzemament, capacitat per reproduïr els formats més coneguts i preu molt reduït. El firmware està adaptat per ser còmode, i pot requerir actualitzacions. Un problema sol ser que no pugui llegeir nous formats (com el matroska o .mkv) i pot fer que se'ns quedi obsolet en poc temps.
- "Carcasses" multimèdia: és un reproductor com els anteriors però sense disc dur. Així permet fàcilment que compris un disc dur més gran, que en tinguis varis disc durs amb diferent material i que sigui fàcil treure el disc dur i portar-lo al PC per gravar-hi les darreres descàrregues.
- Consoles: actuant com a media center, connectades a un servidor d'arxius multimèdia com el media tomb, el ps3 media server o el Windows Media Center , que permet accedir per xarxa als continguts d'un ordinador amb gran capacitat en algún altre lloc de la casa.
Característiques
Un equip multimèdia té les següents característiques:
- Tamany reduït per encabir-se prop del televisor.
- Comandament a distància. El material audiovisual el veiem des del sofà de casa, i no volem teclats de PC ja que resulten molt incòmodes.
- Gran capacitat per emmagatzemar films i música, que ocupen força espai de disc.
- Connectivitat (millor per xarxa tot i que alguns equips només poden per USB) per actualitzar el contingut que obtenim.
- Programa "media center" d'interface ràpid per accedir als continguts (films i música) de manera fàcil amb el comandament a distància. Els disc durs multimèdia ja porten un programa adeqüat. Si muntem un PC (barebone o HTPC) calrà que instal·lem un programa addicional com el XBMC (X-Box Media Center, també disponible per GNU/Linux), Elisa, Windows Media Center, etc.
- Descodificador de TV TDT si volem tenir "tot en un" aparell.
Servidor d'arxius multimèdia
És el complement al media center "sense disc dur" com la consola o per equips tipus barebone que no té gran capacitat de disc i volem un lloc a casa on enregistrar gran quantitat de material audiovisual.
Pots consultar com configurar un sistema domèstic amb media center a l'article Media server UPnP.
Es tracta de posar una màquina com a servidor (veure Servidors) i instal·lar un software que permeti a altres màquines connectar-se per xarxa i utiltizar els continguts audiovisuals sobre demanda. Exemples d'aquests sofware son:
- MediaTomb
- Windows Media Server
- PS3 Media Server
En un muntantge domèstic aquest ordinador pot ser el nostre desktop on podem instal·lar el programari esmentat, i on emmagatzemem els nostres materials (fotos, vídeo, música, etc.)