Monitor

De Cacauet Wiki
La revisió el 15:59, 17 gen 2010 per Enric (discussió | contribucions) (Es crea la pàgina amb «Els principals tipus de monitors que disposem actualment son els següents: *CRT (Cathodic Ray Tube) *TFT LCD (Thin Film Transistor - Liquid Cristal Display) *LED (Light ...».)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els principals tipus de monitors que disposem actualment son els següents:

  • CRT (Cathodic Ray Tube)
  • TFT LCD (Thin Film Transistor - Liquid Cristal Display)
  • LED (Light Emitting Diode)


CRT (Cathodic Ray Tube)

Es basen en un raig d'electrons projectat cap a una pantalla de fòsfor. A través de bobines que creen un camp magnètic es controla el raig que fa un escombrat per la pantalla i que va il·luminant cadascun dels píxels.

Componente del monitor.png


Així es poden fer les imatges de manera analògica, donant a cada punt de pantalla una intensitat diferent.

A través d'una màscara es podrà canviar el color de cada punt il·luminat per poder fer la composició RGB de cada píxel. És a dir, que cada píxel està format de 3 punts que corresponen als 3 colors RGB (vermell, verd i blau) i que combinat son capaços de formar qualsevol color visible per l'ull humà.


TFT LCD

Thin Film Transistor - Liquid Cristal Display. Es basen en una matriu de transistors que es tornen opacs segons la tensió que apliquem. Aquesta tecnologia és l'utilitzada en els típics dispositius com calculadores. Si posem llum darrera del display, la cel·la farà que passi més o menys llum, podent donar més o menys intensitat al punt il·luminat.



LED (Light Emitting Diode

Els LEDs són dispositius fets amb semiconductors (Silici, Germani, Indi, Tal·li) que il·luminen cadascun dels punts de manera autònoma. Aquesta tecnologia és molt diferent que la dels TFT que necessiten retroil·luminació, i el transistor no il·lumina, sinó que deixa passar la llum que té a darrera.

Els LEDs s'utiltizen cada cop més en substitució de les bombetes (en matrius) ja que són més eficients, tot i que de moment tenen menys temps de vida.