Diferència entre revisions de la pàgina «Clonació»

De Cacauet Wiki
Salta a la navegació Salta a la cerca
(Es crea la pàgina amb «== Opcions d'instal·lació == Cal distingir les diferents opcions d'instal·lació: *'''Instal·lació''': el procés d'instal·lació crea una versió pel PC concret (a…».)
 
 
(Hi ha 3 revisions intermèdies del mateix usuari que no es mostren)
Línia 1: Línia 1:
 +
S'entén per clonació de PCs el reproduir exactament el contingut de la memòria persistent del sistema on s'allotja el sistema operatiu (típicament el disc dur). També es pot aplicar a particions amb dades. Com que els discs durs funcionen amb particions, es sol parlar de clonació de particions o de discs durs sencers.
 +
 +
Es sol utiltizar quan tenim diverses màquines d'idèntiques característiques de maquinari. Per aquesta raó, el contingut del sistema operatiu pot ser el mateix, i un disc dur clonat funcionarà en la màquina destí. Si tenim dues màquines amb diferent maquinari el més probable és que el sistema operatiu falli en arrencar, ja que els ''drivers'' són diferents del què esperava. De vegades és possible solucionar el problema dels ''drivers'' pel sistema, però en realitat pot ser que ens dugui més temps solucionar-lo que fer-ho de nou. També moltes aplicacions poden fallar i les llicències de programari poden determinar que hi ha 2 màquines amb la mateixa llicència i denegar-nos les actualitzacions.
 +
 +
 
== Opcions d'instal·lació ==
 
== Opcions d'instal·lació ==
 
Cal distingir les diferents opcions d'instal·lació:
 
Cal distingir les diferents opcions d'instal·lació:
Línia 16: Línia 21:
 
*Es pot treballar per particions o per discs sencers.
 
*Es pot treballar per particions o per discs sencers.
 
*El maquinari destí ha de ser igual que el d'origen.
 
*El maquinari destí ha de ser igual que el d'origen.
 +
*No es pot crear una clonació en un SO en marxa: cal un "Live CD" o un arranc particular.
 
*Hi ha 2 mètodes:
 
*Hi ha 2 mètodes:
**Còpia directa:
+
**'''Còpia directa''': copiarem de partició a partició directament. És el mètode més ràpid de còpia, però el procés total pot portar-nos més temps ja que cal desmuntar el disc dur de la màquina destí i tornar-ho a col·locar despreś. I cal fer-ho amb totes les màquines, pel que si tenim molts PCs a clonar, és més convenient una imatge.
**Mitjançant imatge:
+
*:Podem realitzar una còpia directa amb un "Live CD" i el programa lliure '''''gparted''''' que sol venir en qualsevol distribució de GNU/Linux.
***compressió gzip
+
**'''Clonació per imatge''': crearem un arxiu que contindrà tota la informació (normalment comprimida) de la partició clonada. És més convenient quan volem fer moltes màquines o per tal de poder reparar una màquina en el futur, tornant a restaurar la imatge en qualsevol moment. Amb el programa '''''clonezilla''''' podem comprimir amb, al menys, 2 versions:
***compressió bzip2
+
***Compressió gzip: és més ràpida, però comprimeix menys (resulta un arxiu més gran).
*Imatge es pot copiar a destí més gran però no més petit.
+
***Compressió bzip2: és molt mes lenta, però comprimeix més (resulta un arxiu més petit que es pot encabir més fàcilment en un ''pen drive''.
*No es pot crear una clonació en un SO en marxa: cal "Live CD" o arranc particular.
+
*Suports per la clonació per imatge: pendrive, disc dur extern, una altra partició del disc que no es cloni, servidor d'arxius de xarxa (NFS, Samba, ...)
 +
*La imatge es pot clonar a un destí (partició) més gran però no més petita.
  
=== Les 2 regles d'or de la clonació per còpia directa ===
 
#El SO origen no pot "veure" el SO destí.
 
#El SO destí no pot "veure" el SO orígen.
 
  
Conclusió:
+
=== Les 2 regles d'or de la clonació de Windows per còpia directa ===
 +
Quan realitzem una '''còpia directa amb Windows''' cal tenir en compte les següents regles per tal que el sistema funcioni correctament:
 +
#El S.O. origen no ha de "veure" (muntar) la partició del S.O. destí.
 +
#El S.O. destí no ha de "veure" (muntar) la partició del S.O. origen.
 +
 
 +
Si, despreś de clonar, arranquem el S.O. origen i aquest munta la partició clonada, li assignarà a aquesta una lletra d'unitat, per exemple, la G:. '''El S.O. clonat no arrencarà''' perquè espera trobar el Windows en la unitat C: i no en la G:.
 +
 
 +
Per més informació llegiu [http://www.goodells.net/multiboot/partsigs.htm aquesta pàgina].
 +
 
 +
Segons aquest article, si esteu intentant clonar una partició Windows per tenir 2 versions en el mateix disc dur, aquestes dues regles son una mica diferents:
 +
#No deixis que l'antic Windows vegi la partició on faràs la clonació, abans de que estigui clonada. És a dir, cal crear la partició des del Live CD amb el què facis la clonació.
 +
#No deixis que el nou Windows vegi l'antic la primera vegada que l'arrenquis. En cas contrari farà una assignació errònia de lletres d'unitat.
 +
 
 +
 
 +
Conclusions:
 
*Millor utiltizar un "Live CD"
 
*Millor utiltizar un "Live CD"
 
*Millor utiltizar una imatge.
 
*Millor utiltizar una imatge.
*Pensar sempre a desendollar tots els suports clonats abans de reiniciar.
+
*Pensar sempre a '''desendollar tots els suports clonats abans de reiniciar'''.
 +
 
 +
== Exercicis ==
 +
Realitza la pràctica de [[clonació amb Clonezilla]].

Revisió de 11:14, 19 maig 2010

S'entén per clonació de PCs el reproduir exactament el contingut de la memòria persistent del sistema on s'allotja el sistema operatiu (típicament el disc dur). També es pot aplicar a particions amb dades. Com que els discs durs funcionen amb particions, es sol parlar de clonació de particions o de discs durs sencers.

Es sol utiltizar quan tenim diverses màquines d'idèntiques característiques de maquinari. Per aquesta raó, el contingut del sistema operatiu pot ser el mateix, i un disc dur clonat funcionarà en la màquina destí. Si tenim dues màquines amb diferent maquinari el més probable és que el sistema operatiu falli en arrencar, ja que els drivers són diferents del què esperava. De vegades és possible solucionar el problema dels drivers pel sistema, però en realitat pot ser que ens dugui més temps solucionar-lo que fer-ho de nou. També moltes aplicacions poden fallar i les llicències de programari poden determinar que hi ha 2 màquines amb la mateixa llicència i denegar-nos les actualitzacions.


Opcions d'instal·lació[modifica]

Cal distingir les diferents opcions d'instal·lació:

  • Instal·lació: el procés d'instal·lació crea una versió pel PC concret (amb els drivers necessaris per aquella màquina). El suport pel sistema operatiu (normalment un disc dur) conté una configuració particularizada al maquinari trobat.
    Si agafem el disc dur i el posem en una altra màquina és probable que no arrenqui ja que el maquinari és diferent.
    Les instal·lacions es realtizen amb CDs (DVDs o pendrives) d'instal·lació. Aquests no son necessàriament un Live CD.
  • Live CD: CD capaç d'arrencar amb qualsevol maquinari (o amb un ample ventall) i que posa en marxa un sistema operatiu totalment funcional.
    La capacitat de poder arrencar en qualsevol màquina li dóna la quantitat de drivers que integra. Per tant, un "Live CD" antic potser no funcionarà amb maquinari que hagi aparegut amb posterioritat. Pot ser, però, que funcionin alguns dispositius i d'altres no.
  • Preinstal·lació: sistema preconfigurat per un maquinari en particular. Es genera una imatge que es pot restaurar més tard.
    Si restaurem una imatge en un maquinari que no és com l'original, probablement no arrencarà o no funcionaran molts dispositius.
    Alguns ordinadors (portàtils típicament) es venen amb una preinstal·lació, de manera que quan els arrenques s'acaben de configurar del tot i es posen a funcionar.
    Alguns ordinadors venen amb un CD/DVD de recuperació que el què fan és reinstal·lar el sistema preinstal·lat a partir d'una imatge. Per tant, no son CD/DVD d'instal·lació com els originals del sistema operatiu. D'aquesta manera s'eviten haver de posar llicències.

Clonació[modifica]

Def: Còpia exacta d'un suport d'informació a un altre, en general discs durs.

  • Es pot treballar per particions o per discs sencers.
  • El maquinari destí ha de ser igual que el d'origen.
  • No es pot crear una clonació en un SO en marxa: cal un "Live CD" o un arranc particular.
  • Hi ha 2 mètodes:
    • Còpia directa: copiarem de partició a partició directament. És el mètode més ràpid de còpia, però el procés total pot portar-nos més temps ja que cal desmuntar el disc dur de la màquina destí i tornar-ho a col·locar despreś. I cal fer-ho amb totes les màquines, pel que si tenim molts PCs a clonar, és més convenient una imatge.
    Podem realitzar una còpia directa amb un "Live CD" i el programa lliure gparted que sol venir en qualsevol distribució de GNU/Linux.
    • Clonació per imatge: crearem un arxiu que contindrà tota la informació (normalment comprimida) de la partició clonada. És més convenient quan volem fer moltes màquines o per tal de poder reparar una màquina en el futur, tornant a restaurar la imatge en qualsevol moment. Amb el programa clonezilla podem comprimir amb, al menys, 2 versions:
      • Compressió gzip: és més ràpida, però comprimeix menys (resulta un arxiu més gran).
      • Compressió bzip2: és molt mes lenta, però comprimeix més (resulta un arxiu més petit que es pot encabir més fàcilment en un pen drive.
  • Suports per la clonació per imatge: pendrive, disc dur extern, una altra partició del disc que no es cloni, servidor d'arxius de xarxa (NFS, Samba, ...)
  • La imatge es pot clonar a un destí (partició) més gran però no més petita.


Les 2 regles d'or de la clonació de Windows per còpia directa[modifica]

Quan realitzem una còpia directa amb Windows cal tenir en compte les següents regles per tal que el sistema funcioni correctament:

  1. El S.O. origen no ha de "veure" (muntar) la partició del S.O. destí.
  2. El S.O. destí no ha de "veure" (muntar) la partició del S.O. origen.

Si, despreś de clonar, arranquem el S.O. origen i aquest munta la partició clonada, li assignarà a aquesta una lletra d'unitat, per exemple, la G:. El S.O. clonat no arrencarà perquè espera trobar el Windows en la unitat C: i no en la G:.

Per més informació llegiu aquesta pàgina.

Segons aquest article, si esteu intentant clonar una partició Windows per tenir 2 versions en el mateix disc dur, aquestes dues regles son una mica diferents:

  1. No deixis que l'antic Windows vegi la partició on faràs la clonació, abans de que estigui clonada. És a dir, cal crear la partició des del Live CD amb el què facis la clonació.
  2. No deixis que el nou Windows vegi l'antic la primera vegada que l'arrenquis. En cas contrari farà una assignació errònia de lletres d'unitat.


Conclusions:

  • Millor utiltizar un "Live CD"
  • Millor utiltizar una imatge.
  • Pensar sempre a desendollar tots els suports clonats abans de reiniciar.

Exercicis[modifica]

Realitza la pràctica de clonació amb Clonezilla.